Κάνε
την τροφή το φάρμακό σου και το φάρμακό σου την τροφή σου

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ο ρόλος των γονιών στην παιδική παχυσαρκία


Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι μπορεί να ευθύνεται για το αυξημένο βάρος του παιδιού τους. Στην εκδήλωση και διαιώνιση της παιδικής παχυσαρκίας μερίδιο ευθύνης φαίνεται να έχουν οι ίδιοι, γεγονός που μερικοί γονείς το αντιλαμβάνονται, ενώ άλλοι το αποσιωπούν.

Οι γονείς δεν μεταδίδουν μόνο το γενετικό υλικό στα παιδιά τους, αλλά και τις συνήθειές τους, καθώς αποτελούν πρότυπα προς μίμηση.Οι γονείς είναι αυτοί που παρέχουν το φαγητό στο παιδί, συνεπώς καθορίζουν τις διαιτητικές του επιλογές. Η ευθύνη της οικογένειας δεν περιορίζεται στην υγιεινή και την ασφάλεια του φαγητού, αλλά συμπεριλαμβάνει την ποικιλία, την ποσότητα, το ωράριο των γευμάτων και πολύ περισσότερο την ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω από το τραπέζι και το γεύμα.

Πολλές από τις συνήθειες των γονέων και της οικογένειας γενικότερα, διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις «άσχημες» διατροφικές επιλογές των παιδιών και συμβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. 
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
  • Οι ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων από τους γονείς
  • Η διαθεσιμότητα ανθυγιεινών και όχι υγιεινώντροφίμων στο σπίτι
  • Η απουσία οικογενειακών γευμάτων στο σπίτι
  • Η κατανάλωση γευμάτων εκτός σπιτιού
  • Η παροχή μεγάλης μερίδας στο παιδί
  • Η απουσία της μητέρας πολλές ώρες από το σπίτι
  • Η ανατροφή του παιδιού από τη γιαγιά 
Τα παιδιά τείνουν να τρώνε ότι τρώνε και οι γονείς τους, καθώς φαίνεται να τους μιμούνται τόσο στις υγιεινές επιλογές τροφίμων όσο και στις ανθυγιεινές.

Μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά φαίνεται να έχουν μάλιστα οι συνήθειες της μητέρας, καθώς μητέρες κα ιπαιδιάπαρουσιάζουν τελικά παρόμοιες προτιμήσεις τροφίμων.

Πρόγραμμα παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε σε νέες μητέρες έδειξε ότι παρέχοντας στην μητέρα γνώσεις και δεξιότητες για την ανάπτυξη μιας ισορροπημένη διατροφής καιφυσικής δραστηριότητας έχουμε θετικά αποτελέσματα στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού και όχι μόνο. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα παιδιά των μητέρων που βρίσκονταν στην ομάδα παρέμβασης φάνηκε να καταναλώνουν λιγότερα γλυκά σνακ, περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να βλέπουν λιγότερο τηλεόραση. Βελτιώνοντας λοιπόν το οικογενειακό περιβάλλον, έμμεσα παρεμβαίνουμε και στο παιδί χωρίς να νιώσει το ίδιο «ασθενής». Οι γονείς επηρεάζουν τη διατροφή των παιδιών, όχι μόνο με τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και με τις πρακτικές-συνήθειες που χρησιμοποιούν στην προσπάθεια εκμάθησης του υγιεινού τρόπου διατροφής στα παιδιά τους.

Η συνήθεια των γονέων να πιέζουν και να περιορίζουν τα παιδιά ιδιαίτερα στην κατανάλωση των σνακ ή των φρούτων και λαχανικών φαίνεται να είναι αντιπαραγωγική. Συγκεκριμένα, φαίνεται να οδηγεί τελικά σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπος, μικρότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και τελικά αύξηση του σωματικού βάρους. Τέτοιες γονικές συνήθειες και συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν επίσης και την ικανότητα των παιδιών για αυτό-ρύθμιση του βάρους τους και της αίσθησης της πείνας και του κορεσμού. Αντιθέτως, έχει φανεί, ότι όταν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εύκολα διαθέσιμα και προσβάσιμα στο σπίτι σε μεγάλες ποσότητες, η κατανάλωση αυτών από τα παιδιά είναι μεγαλύτερη. Τα οικογενειακά γεύματα συμβάλλουν και αυτά στη ρύθμιση του βάρους των παιδιών, καθώς όταν μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι, αυξάνεται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών από τα παιδιά, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες παράλειψης του πρωινού.

Αντίστροφα, όταν τα παιδιά τρώνε με την τηλεόραση για «παρέα», τείνουν να καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά κα ιπερισσότερο πίτσα, πρόχειρα φαγητά και αναψυκτικά. Οι καλές διατροφικές συνήθειες ξεκινούν από το σπίτι και ένα από τα κλειδιά για την επίλυση τηςπαιδικής παχυσαρκίαςείναι οι γονείς και η μεγάλη επιρροή που ασκούν στο παιδί, ως πρότυπα προς μίμηση.




Γράφει η Κουμπίτσκι Αλεξάνδρα,
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Διαβάστε περισσότερα στο www.mednutrition.gr

Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του X-Large



Είναι το παιδί μου παχύσαρκο; Υπάρχει τρόπος να το αναγνωρίσω; 
Μήπως φταίνε τα γονίδιά του; Παίζει ρόλο το σχολείο και οι φίλοι στο βάρος του παιδιού; ή μήπως φταίνε οι δικές μου συνήθειες; Τι συνέπειες μπορεί να έχει το υπερβάλλον βάρος του παιδιού στην υγεία του και τι κινδύνους διατρέχει στο μέλλον λόγω της παχυσαρκίας; Πότε πρέπει να πάει το παιδί στον διαιτολόγο; Πρέπει να ακολουθήσει δίαιτα ή διατροφή; Τι πρέπει να περιλαμβάνει το ιδανικό διαιτολόγιο ενός παιδιού; Πρέπει να κόψει τελείως τα γλυκά;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ερωτήματα γονέων που ανησυχούν για το υπερβάλλον βάρος του παιδιού τους, δεν είναι σωστά ενημερωμένοι και δεν γνωρίζουν πως να διαχειριστούν την κατάσταση αυτή. Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό νόσημα, μια ασθένεια του 20ου και 21ου αιώνα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Το παρόν βιβλίο απαντά με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο σε καθημερινά ερωτήματα των γονέων, παρουσιάζοντας τις αιτίες και τις συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας αλλά παρέχοντας και συστάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η αντιμετώπιση του παχύσαρκου παιδιού είναι πολύπλευρη και απαιτεί πάνω από όλα την ευαισθητοποίηση και την σωστή ενημέρωση του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Πείτε λοιπόν STOP στην παιδική παχυσαρκία…



 Εκδόσεις: medNutrition Publications Wellness

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Χριστίνα Φοντόρ, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Αναζητήστε το σύντομα στο https://www.mednutrition.gr/eshop 

Είμαι παχύσαρκος ή υπέρβαρος; Ποιο είναι τελικά το ιδανικό μου βάρος;


Πόσες φορές έχετε παρατηρήσει την ζυγαριά σας να ανεβαίνει επικίνδυνα αδυνατώντας να την κρατήσετε σταθερή; 

Και που τελικά πρέπει να σταθεροποιηθεί;

Ίσως να αναρωτιέστε πόσα κιλά πρέπει να χάσετε και ποιο είναι το ιδανικό βάρος για εσάς…

Δυστυχώς, στις μέρες μας το αυξημένο σωματικό βάρος, η παχυσαρκία, είναι μια κατάσταση που απασχολεί πλήθος ανθρώπων, ενώ ο ιατρικός κόσμος την αντιμετωπίζει πλέον ως νόσο. 

Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται ραγδαία και οι επιπτώσεις πολλαπλασιάζονται. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, διάφορες μορφές καρκίνου, προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, στις αρθρώσεις και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, αναπνευστικά προβλήματα, άπνοια ύπνου όπως και ψυχολογικά προβλήματα.

Η αύξηση του σωματικού βάρους φαίνεται να έχει δύο κύριες συνιστώσες, την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων και την μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Με απλά λόγια, η αύξηση του βάρους μπορεί να οφείλεται είτε στην αυξημένη πρόσληψη τροφής, είτε στην έλλειψη άσκησης είτε στον συνδυασμό και των δύο. 

Πότε όμως πρέπει να ανησυχούμε για το υπερβάλλον βάρος;

Η  κατηγοριοποίηση γενικότερα του υπέρβαρου ή παχύσαρκου γίνεται μέσω ενός δείκτη που εκφράζει το σωματικό βάρος σε συσχέτιση με το ύψος του ατόμου. Ο δείκτης αυτός καλείται Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και ορίζεται ως: 

Δείκτης Μάζας Σώματος =        Βάρος (σε κιλά)  /  Ύψος x Ύψος (σε μέτρα)


Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η κατηγοριοποίηση με κριτήριο το ΔΜΣ σε άτομα με φυσιολογικό βάρος, σε άτομα αδύνατα και σε άτομα με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό.

ΔΜΣ
Κατάταξη
Κίνδυνος νοσηρότητας
<18,5
Ελλειποβαρής
Αυξημένος
18,5-24,9
Φυσιολογικός
Φυσιολογικός
25-29,9
Υπέρβαρος
Αυξημένος
30-34,9
Παχυσαρκία 1ου βαθμού
Πολύ αυξημένος
35-39,9
Παχυσαρκία 2ου βαθμού
Σοβαρά αυξημένος
> 40
Θνησιγενής παχυσαρκία
Πολύ σοβαρά αυξημένος
* Η παραπάνω κατηγοριοποίηση ισχύει  μόνο για ενήλικες. Για παιδιά και εφήβους ισχύουν διαφορετικά κριτήρια.


Έχοντας μόνο υπόψη μας το σωματικό βάρος και την ένδειξη μιας ζυγαριάς γνωρίζουμε τελικά την μισή αλήθεια για το σώμα μας. 

Όταν η ζυγαριά δείχνει 60, 70 ή και 80 κιλά, έχετε αναρωτηθεί από τι μπορεί να αποτελούνται αυτά τα κιλά, ποια είναι δηλαδή η σύσταση του σώματος; Είναι κόκκαλα, ζωτικά όργανα, μύες, υγρά, λίπος; Είναι όλα αυτά… αλλά στον καθένα από εμάς σε διαφορετικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίδιας ηλικίας, ίδιου ύψους και ίδιου βάρους και να έχουν τελείως διαφορετική εικόνα σώματος, καθώς ο ένας μπορεί να έχει περισσότερο λίπος (που καταλαμβάνει όγκο) και ο άλλος περισσότερους μύες (που έχουν βάρος) ή και υγρά.

Ως παχυσαρκία χαρακτηρίζεται η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα, η οποία συνεπάγεται βέβαια και με την  αύξηση του σωματικού βάρους. Το λίπος στο ανθρώπινο σώμα είναι μετρήσιμο και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να μένουμε μόνο στη ζυγαριά. Το σώμα μας είναι μοναδικό και γνωρίζοντας την σύσταση μέσα από εγκεκριμένες και εξατομικευμένες μετρήσεις μπορούμε να έχουμε σωστή εικόνα του ιδανικού βάρους για καλύτερη υγεία.

Διατηρήσετε το βάρος με το οποίο νιώθετε εσείς ικανοποιημένοι,
εφόσον βέβαια δεν συνυπάρχουν παθολογικές καταστάσεις.
Κάντε συμμάχους σας μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και μια τακτική φυσική δραστηριότητα




Γράφει η Κουμπίτσκι Αλεξάνδρα,
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Διαβάστε περισσότερα στο www.2b-fit.gr

Tips & Tricks… περί διατροφής



Η ρύθμιση του σωματικού βάρους, λίγο πολύ, όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση. 

Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος και το αυξημένο σωματικό βάρος εξαρτάται από παθολογικά και ενδοκρινικά αίτια, γενετικούς και περιγεννετικούς παράγοντες, περιβαλλοντικούς αλλά και ψυχολογικούς παράγοντες. 


Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας, η αύξηση του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες όπως η κατανάλωση αναψυκτικών και γλυκισμάτων, η παράλειψη πρωινού, η κατανάλωση γευμάτων εκτός σπιτιού και η αυξημένη διαθεσιμότητα φθηνών τροφίμων πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, όπως και η αύξηση της μερίδας είναι καταστάσεις που παρατηρούνται στην καθημερινότητα μας και προωθούν την εμφάνιση της παχυσαρκίας. 

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς όμως για να διορθώσουμε και να βελτιώσουμε κάποιες από αυτές τις καταστάσεις;

…στο τραπέζι

Είναι αλήθεια ότι η διασκέδαση και η χαρά συνδέεται συνήθως με ελεύθερη και άφθονη κατανάλωση φαγητού. Πολλές φορές μια έξοδος για φαγητό ή ένα φιλικό τραπέζι είναι αυτό που μας παρασύρει και μας οδηγεί σε αυξημένη θερμιδική πρόσληψη.

Καλό θα ήταν λοιπόν:
  • Να αποφασίζεις από πριν τι θα φας στο τραπέζι.
  • Να βάζεις ολόκληρη την ποσότητα φαγητού που θα φας στο πιάτο σου.
  • Να μην τσιμπολογάς.
  • Να αποφύγεις ένα δεύτερο σερβίρισμα.
  • Να μην παρασύρεσαι από τα ορεκτικά.
  • Να μοιραστείς την μερίδα σου με τον διπλανό σου
  • Να τρως αργά.
  • Να κάνεις μια παύση στη μέση του γεύματος.
  • Να βάζεις την επόμενη μπουκιά στο στόμα σου αφού έχεις τελειώσει την προηγούμενη.
  • Αν θες να φας γλυκό στο τέλος, να προνοήσεις και να φας λιγότερο από τα υπόλοιπα πιάτα.

…στο σούπερ μάρκετ

Πόσες φορές βγαίνετε από το σούπερ μάρκετ με φουσκωμένο λογαριασμό, έχοντας αγοράσει πράγματα που δεν τα χρειαζόσασταν πραγματικά; Αν κάθε φορά που πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ αγοράζουμε κάτι θερμιδογόνο (πατατάκια, κρουασάν, γλυκό κ.ά.) αυξάνουμε το βάρος μας 4-6 κιλά το χρόνο.
Καλό θα ήταν λοιπόν:
  • Να ψωνίζεις πάντα με λίστα.
  • Να μην είσαι νηστικός όταν ψωνίζεις.
  • Να έχεις παρέα μαζί σου που να σου συμπαραστέκεται ώστε να μην παρασύρεσαι.
  • Να μην αγοράζεις προπαρασκευασμένα και τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση.

…στο δρόμο

Πολλές φορές τρώμε βιαστικά στο δρόμο ένα σάντουιτς, μια τυρόπιτα ή ένα σνακ περπατώντας ή τρέχοντας. Τρώγοντας, στην κυριολεξία, στο πόδι δεν αντιλαμβανόμαστε την γεύση και δεν απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε, με αποτέλεσμα σύντομα να αναζητήσουμε ένα επόμενο σνακ. 

Καλό θα ήταν:
  • Να τρως πάντα σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας.
  • Να κάνεις ένα διάλειμμα στη δουλειά σου και να αφιερώσεις λίγο χρόνο για το φαγητό.
  • Να προγραμματίζεις τα γεύματα σου και να μην παρασύρεσαι στο δρόμο από φαγητά με πολλές θερμίδες.
  • Προτίμησε ένα σάντουιτς ή ένα κουλούρι αντί για μία τυρόπιτα.


…στην άσκηση

Η φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στην διατήρηση του ενεργειακού ισοζυγίου. Η άσκηση μαζί με έναν υγιεινό τρόπο διατροφής απογειώνει την ποιότητα ζωής.

Καλό θα ήταν:
  • Να κάνεις μικρούς περιπάτους αυξάνοντας σταδιακά την ένταση και την απόσταση.
  • Να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα.
  • Να παρκάρεις το αυτοκίνητο λίγο πιο μακριά από την δουλειά ή το σπίτι για να περπατήσεις.
  • Να κάνεις περισσότερες δουλειές στο σπίτι.
  • Να πηγαίνεις όπου μπορείς με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.
  • Να αγαπήσεις το γυμναστήριο σου.

Μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας
μπορούν να συμβάλλουν στον αγώνα ρύθμισης του σωματικού βάρους!

Δεν έχετε να χάσετε τίποτα παρά να τις δοκιμάσετε!




Γράφει η Κουμπίτσκι Αλεξάνδρα,
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Διαβάστε περισσότερα στο www.2b-fit.gr

Τι είναι ηλεκτρονική άσκηση και πόσο βοηθάει;


Η τηλεόραση και ο υπολογιστής αποτελεί συνήθως ένα σημείο διαμάχης μεταξύ γονέα και παιδιού. Δυστυχώς, στις μέρες μας, τα παιδιά μπορεί να μην γνωρίζουν τι σημαίνει «αλάνα» ή «δραστήριο παιχνίδι». Η τηλεόραση, ο υπολογιστής, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το Διαδίκτυο και όλες οι καθιστικές δραστηριότητες έχουν πάρει την θέση της κίνησης και του παιχνιδιού που απαιτεί σωματική δραστηριότητα. Μικροί και μεγάλοι γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους και διασκεδάζουν με τους φίλους τους μπροστά από μια «οθόνη», χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των συνηθειών τους.

Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα είναι η μία από τις δύο βασικές παραμέτρους που συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας. Ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών και εφήβων δεν ασκούνται αρκετά σε καθημερινή βάση και δεν καλύπτουν την συνιστώμενη ημερήσια σωματική δραστηριότητα διάρκειας 60 λεπτών. Η νέα γενιά φαίνεται να αντικαθιστά την άσκηση με καθιστικές δραστηριότητες και ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη μπορεί να καλύπτει μέχρι και το 80% περίπου της ημέρας τους.

Η τεχνολογία, στην προσπάθειά της να μετατρέψει τις καθιστικές δραστηριότητες μικρών και μεγάλων σε πιο δραστήριες, δημιούργησε μια νέα γενιά βιντεοπαιχνιδιών εισάγοντας στην καθημερινότητά μας την ηλεκτρονική άσκηση. Δημιουργήθηκαν βιντεοπαιχνίδια με ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι μετατρέπουν τις πραγματικές κινήσεις του παίκτη σε κινήσεις των χαρακτήρων μέσα στο παιχνίδι. Οι χρήστες λοιπόν δεν παίζουν ένα παιχνίδι «παθητικά» αλλά είναι περισσότερο ενεργοί και χρησιμοποιώντας κινήσεις του σώματος τους ασκούνται «ηλεκτρονικά». Για παράδειγμα, σε ένα παιχνίδι τένις το τηλεχειριστήριο χρησιμοποιείται σαν ρακέτα, ενώ σε ένα παιχνίδι ξιφομαχίας το ίδιο τηλεχειριστήριο παίζει το ρόλο σπαθιού. Τα νέα ψηφιακά διαδραστικά παιχνίδια «αναγκάζουν» τον χρήστη να κινηθεί και μειώνουν τον χρόνο που κάθεται, ενώ παράλληλα συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την άσκηση. Ωστόσο, πολύ από εμάς θα αναρωτηθούμε αν η ηλεκτρονική αυτή άσκηση συμβάλλει στην κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας φυσικής δραστηριότητας και στη βελτίωση της υγείας.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη της ηλεκτρονικής άσκησης;

Μπορεί η άσκηση αυτή να αντικαταστήσει ακόμα και τον παραδοσιακό τρόπο εκγύμνασης;
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ηλεκτρονική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας παιδιών και εφήβων. Συγκεκριμένα, διάφορες μελέτες αποκαλύπτουν ότι:
  • Η ηλεκτρονική άσκηση αυξάνει το κίνητρο για παιχνίδι με αποτέλεσμα να αυξάνει και την σωματική κίνηση.
  •  Με την ηλεκτρονική άσκηση οι χρήστες δαπανούν υπερδιπλάσια ενέργεια από ότι στις καθιστικές δραστηριότητες και μάλιστα ενέργεια που ισοδυναμεί με περπάτημα μέτριας έντασης. 
  • Η ηλεκτρονική άσκηση βελτιώνει συγκεκριμένες φυσικές ικανότητες, όπως η ισορροπία. 
  • Η ηλεκτρονική άσκηση έχει θετική επίδραση στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος των παιδιών. 
  • Παιδιά με αυξημένο βάρος απολαμβάνουν τα παιχνίδια αυτά περισσότερο από ό,τι εκείνα που έχουν φυσιολογικό βάρος και αντίστοιχα δαπανούν περισσότερη ενέργεια μέσα από την ηλεκτρονική άσκηση από ό,τι τα φυσιολογικού βάρους παιδιά. 
  • Τα αγόρια απολαμβάνουν την ηλεκτρονική άσκηση περισσότερο από ό,τι τα κορίτσια.
  • Η ηλεκτρονική άσκηση φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό, την πρόσληψη οξυγόνου και την ενεργειακή δαπάνη του χρήστη, σε σχέση με την ανάπαυση. 
  • Η ενεργειακή δαπάνη, λόγω ηλεκτρονικής άσκησης, παραμένει σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τη συμμετοχή στο αντίστοιχο άθλημα σε πραγματικές συνθήκες. 
Από τα παραπάνω οφέλη συμπεραίνουμε ότι η ηλεκτρονική άσκηση μπορεί να αποτελέσει μια καινοτόμα στρατηγική για τη μείωση του καθιστικού τρόπου ζωής, για την τήρηση προγραμμάτων άσκησης και την προώθηση της απόλαυσης της φυσικής δραστηριότητας, συνδυάζοντας ψυχαγωγία και άσκηση. Αυτά τα διαδραστικά παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και ειδικά αυτά που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα, να αποκτήσουν κίνητρα για να ασκηθούν. 

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ηλεκτρονική άσκηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα πραγματικά αθλητικά παιχνίδια. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα και όχι ως υποκατάστατο, για την τακτική άσκηση. Η ηλεκτρονική άσκηση θα λειτουργήσει θετικά για την υγεία εάν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα είδη άσκησης. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί πιθανότατα να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα, εάν η «μαγεία» της τεχνολογίας μας κάνει να παραμελήσουμε τις υπόλοιπες «φυσικές» επιλογές για σωματική δραστηριότητα.


Γράφει η Κουμπίτσκι Αλεξάνδρα,
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Διαβάστε περισσότερα στο www.mednutrition.gr

Προστατέψτε τις τρυφερές καρδιές


Κοιτώντας ένα παιδί, το τελευταίο που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι αυτή η καρδούλα μπορεί να νοσήσει. Είναι αλήθεια ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις στα παιδιά είναι αρκετά σπάνιες, αλλά στην ηλικία αυτή θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αρχίζουν να αναπτύσσονται οι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.

Οι κακές διατροφικές επιλογές και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα τροφοδοτούν την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και την αύξηση των ποσοστών υψηλής χοληστερόλης, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλού σακχάρου, όπως φάνηκε σε έρευνα όπου αξιολόγησε την κατάσταση υγείας 5.447 παιδιών και εφήβων.

Το συμπέρασμα;

Η σημερινή νέα γενιά θα αντιμετωπίσει καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή νωρίτερα από ότι οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά.

Οι ενήλικες δεν είναι οι μόνοι που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Μελέτες δείχνουν ότι το 10% παιδιών και εφήβων παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης οδηγούν στη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά και άλλα όργανα. Η πλάκα αυτή μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να μπλοκάρει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, προκαλώντας καρδιαγγειακά προβλήματα. Η αυξημένη χοληστερόλη σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στις μέρες μας, παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας καλούν όλα τα παιδιά να ελέγχονται για υψηλή χοληστερόλη μέχρι την ηλικία των 10 ετών, με τον πρώτο έλεγχο να συστήνεται μετά την ηλικία των 2 ετών. Και γιατί αυτό; Επειδή η διατήρηση της χοληστερόλης των παιδιών σε υγιή επίπεδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή.

Ένας λόγος που οι ιατρικές συστάσεις έχουν τροποποιηθεί, είναι ότι ερευνητές παρατήρησαν αθηροσκλήρωση σε παιδιά με υψηλή χοληστερόλη, υποδεικνύοντας ότι η «καταστροφή» ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία. Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης σχηματίζουν αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες των παιδιών, ήδη από την ηλικία των 10 ετών! Το γεγονός αυτό κάνει την χοληστερόλη ένα σημαντικό δείκτη αξιολόγησης της καρδιαγγειακής υγείας, όπως άλλωστε και η αρτηριακή πίεση, το βάρος, το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή και η άσκηση.

Ποια είναι όμως τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για υψηλά επίπεδα χοληστερόλης; 

paidi-kardia-660Όσα παιδιά είναι υπέρβαρα, δεν ασκούνται πολύ, δεν τρώνε υγιεινά και έχουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ανήκουν στην ομάδα «κινδύνου». Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης έχουν ένα γονέα με αυξημένη χοληστερόλη.

Πώς να προστατέψετε λοιπόν τις τρυφερές καρδιές των παιδιών σας…
  1. Εξασφαλίστε τους 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι δεν προσλαμβάνουν επαρκής ποσότητες φυτικών ινών καθημερινά. Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, φράουλες, αγγούρια και καρότα, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης καθώς σχηματίζουν ένα τζελ στο έντερο, που παγιδεύει τα πλούσια σε χοληστερόλη χολικά οξέα και τα απομακρύνει από τον οργανισμό.
  2. Περιορίστε τους την κατανάλωση αφεψημάτων που περιέχουν ζάχαρη και προτιμήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλά σε λιπαρά. Μέχρι και το 30% των ημερήσιων θερμίδων των εφήβων προέρχονται από αφεψήματα που περιέχουν ζάχαρη και άλλα ποτά. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται αύξηση της παχυσαρκίας και των επιπέδων χοληστερόλης. Αντιθέτως, το γάλα περιέχει ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη, ισχυροί παράγοντες καρδιαγγειακών νοσημάτων. 
  3. Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης. Αυτά περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, εκ των οποίων και διαλυτές που βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τον οργανισμό. 
  4. Ισορροπήστε το λίπος της διατροφής. Τα παιδιά με υψηλή χοληστερόλη δεν χρειάζονται δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει το 25% - 30% των ημερήσιων θερμίδων των παιδιών να προσλαμβάνεται από λίπος, διατηρώντας παράλληλα τα κορεσμένα λιπαρά στο 7% των ημερήσιων θερμίδων και περιορίζοντας την πρόσληψη της διαιτητικής χοληστερόλης έως 200 mg/ ημέρα. Προτιμήστε για ολόκληρη την οικογένεια τα λίπη φυτικής προέλευσης και περιορίστε τα ζωικά λίπη όπως βούτυρο, κόκκινο κρέας, κρέμες και τα πλήρη σε λιπαρά τυριά.
  5. Βάλτε στόχο 1 ώρα την ημέρα άσκηση και όχι περισσότερο από 2 ώρες τηλεθέαση. Τα παιδιά χρειάζονται τη σωματική δραστηριότητα, καθώς και την καθημερινή κίνηση, για να παραμείνουν υγιή και να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος. Περιορίστε τους την ώρα που αφιερώνουν στον υπολογιστή και στην τηλεόραση σε 2 ώρες την ημέρα το μέγιστο.
  6. Δώστε έμφαση στην υγιεινή ζωή. Τα περισσότερα παιδιά που είναι υπέρβαρα μπορεί να φτάσουν στο φυσιολογικό βάρος τους μέσω υγιεινής διατροφής και συστηματικής άσκησης.
  7. Ακολουθήστε υγιέστερες συνήθειες. Όταν δίνετε έμφαση αποκλειστικά στο παιδί, το φέρνεται σε δύσκολη θέση και συχνά ντρέπεται ή αντιδρά αρνητικά. Όταν το παιδί έχει υψηλή χοληστερόλη, είναι έξυπνο ολόκληρη η οικογένεια να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς και συχνά τέτοιες αλλαγές ανταμείβουν θετικά, όλα τα μέλη της οικογένειας.


Γράφει η Κουμπίτσκι Αλεξάνδρα,
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Διαβάστε περισσότερα στο www.mednutrition.gr

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Μεσογειακή διατροφή και σχολικές επιδόσεις


Πόσες φορές γίνετε καβγάς στην οικογένεια με αφορμή τους χαμηλούς βαθμούς που φέρνει το παιδί στο σπίτι και την κακή σχολική επίδοση του; Πόσες φορές φωνάζουν οι γονείς στα παιδιά να διαβάσουν και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για μελέτη; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν, εκτός από το διάβασμα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την σχολική επίδοση του παιδιού;

Μια σειρά από παράγοντες που έχουν φανεί ότι διαμορφώνουν τις σχολικές επιδόσεις συμπεριλαμβάνουν το φύλο, το επίπεδο του σχολείου, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας, το μορφωτικό επίπεδο και την εθνικότητα της μητέρας, την υγεία του παιδιού, αλλά και τη διατροφή του.

Παιδιά που έχουν άσχημες διατροφικές συνήθειες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μειωμένη συμμετοχή και προσοχή στο μάθημα, μειωμένη σχολική επίδοση, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας, σε σύγκριση με τα παιδιά που ακολουθούν μια σωστή διατροφή.

Μελέτη με ελληνικά δεδομένα σε 520 μαθητές λυκείου, ηλικίας 15-18 ετών, έδειξε ότι η υψηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή είχε σαν αποτέλεσμα την καλύτερη σχολική επίδοση των εφήβων μαθητών. Μαθητές που κατανάλωνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών, προσλαμβάνοντας την απαιτούμενη ποσότητα φυτικών ινών και περιορίζοντας την πρόσληψη λιπαρών και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών, φαίνεται να έχουν πολύ καλύτερη απόδοση στο σχολείο. Έχει φανεί ότι οι έφηβοι που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά πάνω από 3 φορές την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλές σχολικές επιδόσεις, σε σύγκριση με αυτούς που δεν καλύπτουν αυτή την κατανάλωση (72,6% έναντι 59,9%). Όσο καλύτερες είναι οι διατροφικές συνήθειες ενός μαθητή, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας, της ποσότητας αλλά και της ποικιλίας τροφίμων, τόσο μικρότερες είναι και οι πιθανότητες χαμηλής απόδοσης στο σχολείο.

Εκτός από τη διατροφή, αυτήν καθαυτή, υπάρχουν και συνήθειες-συμπεριφορές που συνδέονται έμμεσα με την κατανάλωση φαγητού και επηρεάζουν την επίδοση του παιδιού στο σχολείο. Τα καθημερινά γεύματα με την οικογένεια, αλλά και η περιορισμένη παρακολούθηση τηλεόρασης, φαίνεται ότι επιδρούν θετικά στη σχολική επίδοση των Ελλήνων εφήβων μαθητών. Όταν στο γεύμα παρευρίσκεται ολόκληρη η οικογένεια, το παιδί λαμβάνει σωστά πρότυπα διατροφικής συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα βελτιώνει την κοινωνικοποίησή του. Αντιστρόφως, η παρακολούθηση τηλεόρασης αναπτύσσει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, λόγω των διαφημίσεων που προβάλλονται και ταυτόχρονα περιορίζει την φυσική δραστηριότητα του παιδιού.

Η γνωστική λειτουργία και η σχολική επίδοση των μαθητών φαίνεται ότι βελτιώνεται και με την κατανάλωση πρωινού γεύματος. Τα παιδιά που ξεκινάνε τη μέρα τους με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, έχουν καλύτερη απόδοση, μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης. Αντίστοιχη θετική επίδραση φαίνεται ότι έχει και η κατανάλωση τακτικών γευμάτων από τα παιδιά. Σε μελέτη, όπου χορηγήθηκε στα παιδιά ένα καλό πρωινό και μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο, παρατηρήθηκε βελτίωση της τάξης του 16% στην σχολική επίδοση των παιδιών, ενώ παράλληλα πολλά παιδιά δεν εμφάνιζαν πλέον μαθησιακές δυσκολίες.

Οι μαθητές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς βρίσκονται σε ηλικία σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης με αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν και εδραιώνουν τις δικιές τους διατροφικές συνήθειες επηρεάζοντας ακόμα και την σχολική τους απόδοση.

Τι μπορούν να προσέξουν λοιπόν τα παιδιά για να πετύχουν καλύτερη σχολική επίδοση;
  • Να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ακολουθώντας τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής.
  • Να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών.
  • Να περιορίσουν την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων.
  • Να γευματίζουν καθημερινά με την οικογένεια τους.
  • Να μην παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα.
  • Να συνηθίσουν στα μικρά και συχνά γεύματα.
  • Να περιορίσουν την παρακολούθηση τηλεόρασης.
…και σίγουρα να αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο στη σχολική τους μελέτη!!



Γράφει η Κουμπίτσκι Αλεξάνδρα,
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Διαβάστε περισσότερα στο www.mednutrition.gr